► rekonstrukce společných prostor panelového domu
 
 
studie 2013
autoři: Vít Podráský, Michal Volf
investor: Společenství vlastníků jednotek Choceradská 3045/14, Záběhlice
předpokládané náklady: 1,9 mil. Kč
publikováno v internetovém časopisu Bydlení IQ, na portálu iDNES.cz a v časopise Pěkné bydlení

Panelový dům z přelomu 70. a 80. let byl před několika lety zateplen, byla provedena nová hydroizolace střechy, vyměněna okna a výtah. Někteří obyvatelé zrekonstruovali své byty. Posledním "regeneračním zásahem", který tak v současnosti dům čeká, je kultivace společných prostor (chodby, sklepy, kolárna, ...), které po 30 letech jeví značnou míru opotřebení. Dům má navíc ještě jedno specifikum - úroveň podlahy v přízemí je v části z ne zcela jasných důvodů snížena o 40 cm.

Podlahu v přízemí srovnáváme. Sklepní kóje řešíme jako lehkou ocelovou konstrukci. Řada drobných dispozičních úprav umožňuje místo nevyužívané kolárny zřídit kancelář SVJ. Jednotlivé prostory dále pročišťujeme. Bílému interiéru dominuje červenohnědé lino, kterým navazujeme na již realizované zelené dveře výtahu. Používáme cenově dostupné a trvanlivé materiály, které se snadno udržují - dochází k výměně lina, ocelové zábradlí nahrazujeme transparentní sítí, ze stěn mizí lišty s elektrorozvody, které umisťujeme do soklu podlahy. Nová přisazená svítidla jsou ovládána pohybovými čidly. Součástí rekonstrukce bude také kompletní výměna elektrorozvodů, která tvoří velkou část předpokládaných finančních nákladů.